Pote Giortazoun - Πότε γιορτάζουν

Πότε γιορτάζουν όσες έχουν το όνομα Αλίκη;

  • 1

Σίγουρα θα σας έχει γεννηθεί η απορία: Πότε γιορτάζουν όσες έχουν  το όνομα Αλίκη;

Η Αλίκη είναι ένα θηλυκό ελληνικό όνομα τoυ οποίου η προέλευση είναι μάλλον περίπλοκη. Το όνομα προέρχεται από την Αλίκη το Γερμανικό όνομα Alisia, Alix ή Adalheidis. Δεδομένου ότι η Αλίκη όνομα συνδέεται με το όνομα Alix και Alisia, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την γιορτή της τον Ιούλιο του 17ου, μετά το τυπικό ημερολόγιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μερικές θεωρίες συνδέουν την Αλίκη όνομα με την ελληνική λέξη "Αλυκό», που σημαίνει κόκκινο.
Προέλευση του ονόματος Αλίκη: Alix της Έσσης - Αλεξάνδρα της Έσσης

Η προέλευση του ονόματος Αλίκη πράγματι είναι κάπως περίπλοκη! Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία επέλεξε να υιοθετήσει την ίδια καταχώριση ημερολογίου με τη Ρωσική Εκκλησία σχετικά με το όνομα Αλίκη. Ως εκ τούτου, το όνομα Αλίκη συνδέεται με την αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα Feodorovna της Ρωσίας, που γεννήθηκε από την πριγκίπισσα Alix του Hesse και από το Ρήνο.

Γεννημένη σαν μια εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας, η Alix  της έδωσε το όνομα Αλεξάνδρα Feodorovna, και όταν περιήλθε στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποιήθηκε ως η Αγία Αλεξάνδρα.

H Αλεξάνδρα ήταν η τελευταία τσαρίνα της Ρωσίας, που είναι γνωστή για την υποστήριξή της από τον αυταρχικό έλεγχο της χώρας. Αλεξάνδρα ή Alix ήταν εμφανώς συνδεδεμένη  μυστικά  με το ρώσο Γρηγόρη Ρασπούτιν.

Η Αλεξάνδρα αναγνωρίστηκε για την ευσέβεια και την συμπόνια για τους φτωχούς και τη δυστυχία. Είχε πέντε παιδιά με τον Τσάρο Νικόλαο και ήταν αγαπητός για την καλοσύνη και τη σεμνότητα τους. Το 1917, όταν ξεκίνησε η αναταραχή στη Ρωσία, ο Τσάρος Νικόλαος ανιδιοτελώς παραιτήθηκε από το θρόνο. Οι επαναστάτες υπόβαλαν τον Τσάρο και την οικογένεια του σε φυλάκιση. Μετά από πολλούς μήνες φυλάκιση ο τσάρος και η τσαρίνα μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου στο Ekaterinburg το 1918.

Η Ρωσική Εκκλησία  έχει ανακηρύξει γιορτή της Αλεξάνδρας Νικολάου και Αγίων, και γιορτάζει τη μνήμη του Tsaritsa στις 17 Ιουλίου. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, ακολουθώντας το ίδιο ημερολογιακό έτος, γιορτάζει την μνήμη της Αλεξάνδρας ή Alix την ίδια ημέρα. Δεδομένου ότι η Αλίκη είναι ένα όνομα που συνδέεται με Alix, η γιορτή της Αλυκής είναι στις 17 Ιουλίου.

Αυτό το άρθρο είναι μεταφρασμένο από:  http://www.greek-names.info/aliki/

1 comment:

  1. Αγιοποιησαν μια γυναικα που απλα βαφτιστηκε χριστιανη μετα απο πιεση για να παντρευτει.μονο και μονο επειδη δολοφονηθηκε και ανηκε στην βασιλικη οικογενεια. Η οποια ηταν φανατικη ακολουθος του Ρασπουτιν ο οποιος πιστευε οτι φτανεις στην θεωση με σεξουαλικες ακολασιες. Ντρεπομαι για την σημερινη εκκλησια και που γιορταζει το ονομα μου αυτη την μερα

    ReplyDelete