Pote Giortazoun - Πότε γιορτάζουν

Oνομαστική εορτή - Pote Giortazoun

  • 0

Γιορτάζεται με τον ίδιο τρόπο με τα γενέθλια εκτός των αναμενόμενων διαφορών (π.χ. δεν έχουμε τούρτα γενεθλίων) Είναι μια ισχυρή ελληνική παράδοση από την αρχαιότητα όπου τα νεογέννητα παιδιά παίρνουν το όνομα τους από τους παππούδες τους. Αυτό οδηγεί σε μια συνέχιση των ονομάτων στη γραμμή οικογένειας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, κάθε μέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη στη μνήμη ενός άγιου μάρτυρας (συνήθως περισσότερους). Αν κάποιος πήρε το όνομά του από ένα άγιο, τότε γιορτάζει την κατάληλη ημέρα. Στην Ελλάδα και Κύπρο πολλά ονόματα προέρχονται από την μακρά ειδωλολατρική παράδοση (ελληνική αρχαιότητα), και μπορεί να μην υπάρχει Χριστιανός άγιος με το ίδιο όνομα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το άτομο λέγεται ότι "δεν έχει" μια μέρα να γιορτάζει. Για όσους ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και δεν ξέρουν πότε γιορτάζουν (pote giortazoun) μπορούν να επιλέξουν να γιορτάσουν την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Η συντριπτική πλειοψηφία των εωρτών γιορτάζονται την ίδια ημερομηνία κάθε χρόνο! Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις που τα ονόματα άμεσα ή έμμεσα συμπίπτουν με το Πάσχα, και τότε αλλάζουν ημέρα.

Η παραδοσιακή μορφή μιας γιορτής είναι ένα ανοικτό σπίτι με προσκεκλημένους (στο σπίτι, σε ένα εστιατόριο, ένα μπαρ ή ένα κλαμπ)  Τα παιδιά γιορτάζουν τα γενέθλιά τους και τις ονομαστικές εορτές εξίσου πανηγυρικά! Η διασκέδαση περιλαμβάνει γεύμα, ποτά, γλυκά, μουσική, πάρτι, κ.λπ. Οι επισκέπτες παιρνουν δώρα, αν και μπορεί να είναι κάτι πολύ ασήμαντο όπως μια ευχετήρια κάρτα ή μερικά λουλούδια.

No comments:

Post a Comment